banner_small_high.jpg
Adres

Van der Meer & van Tilburg

Hardwareweg 30

3821 BM Amersfoort

+31 (0)33 303 07 23

E info@innovation.nl

KvK 06056595

 
Partners in:
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Home > Nieuws > Toolbox bij innovatie
Toolbox bij innovatie

Boek en toolbox bieden hulp bij innovatie in mkb

Onderzoek van Saxion en de TU Delft heeft geleid tot het boek 'Integrated Creative Problem Solving'. Het bleek dat een academisch basisboek ontbreekt die niet alleen de ereldliteratuur op het gebied van creativiteit samenvat, maar ook de samenhang tussen de diverse instrumenten en technieken beschrijft. Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken (Van der Meer & van Tilburg/Lector Saxion) en professor Jan Buijs (TU Delft) sloegen de handen ineen met dit boek als resultaat.

 

Innovatie als motor midden- en kleinbedrijfboek han

Han van der Meer: "Innovatie wordt gezien als de motor van het midden- en kleinbedrijf, waarbij creativiteit de brandstof is. Dit gegeven is al meer dan 7 jaar de kern van 'Leren Innoveren'. Daarbij werken groepjes studenten met veel creativiteit een half jaar fulltime aan concrete innovatieprojecten bij MKB-bedrijven. Inmiddels zijn al een kleine honderd bedrijven geholpen, waar in enkele gevallen doorbraakinnovaties zijn gerealiseerd".

 

Het Engelstalige boek bevat een geïntegreerde en praktische aanpak voor het organiseren en uitvoeren van creatieve sessies in het midden- en kleinbedrijf. Een andere belangrijke uitkomst van het onderzoek is de ontwikkeling van de Crenovatie-toolbox. De toolbox bevat een verzameling basistechnieken waarmee op een toegankelijke en effectieve manier innovatie op gang wordt gebracht in het mkb.

Het boek van Van der Meer en Buijs is verkrijgbaar als paperback en e-book via www.elevenpub.com. De Crenovatie-toolbox is gratis te downloaden op de website www.crenovatie.nl.

 

Het onderzoek naar systematische creativiteitsbevordering is door en met hbo-studenten in MKB innovatieprojecten uitgevoerd. Bij Saxion is dit binnen het aanvullende studieprogramma 'Leren Innoveren' gedaan. Het onderzoek is mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van RAAK-mkb.

 

Voorzitter MKB Nederland ontvangt eerste exemplaar

Michaël van Straalen, voorzitter van MKB Nederland, nam tijdens het jaarlijkse congres van de Stichting Innovatie Alliantie (SIA) in Den Haag het eerste exemplaar van het boek 'Integrated Creative Problem Solving' in ontvangst. De voorzitter van de landelijke brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf ervaart de samenwerking tussen wetenschap en praktijk als zeer positief. "Netwerken van MKB-bedrijven, onderwijs en onderzoeksinstituten zijn essentieel voor innovatie in ons land. Creativiteit maakt daarbij het onderscheid. Het hoger beroepsonderwijs dient daarbij echt de startmotor te zijn, anders is de kans groot dat het netwerk stilvalt en oplost", aldus Van Straalen. De auteurs beamen deze ervaring: "Wij werken aan een Nederlandse vertaling van het boek en een verdieping van de basistechnieken met creativiteitstechnieken voor gevorderden. Dat doen we in co-creatie met het Nederlandse midden- en klein bedrijf."