banner_small_searching.jpg
Adres

Van der Meer & van Tilburg

Hardwareweg 30

3821 BM Amersfoort

+31 (0)33 303 07 23

E info@innovation.nl

KvK 06056595

 
Partners in:
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Home > Nieuws > Meman Kick off
Meman Kick off

Het MEMAN project is op 26 januari 2015 gestart. altDoel van dit project is om het concurrerend niveau van bedrijven in de metaalindustrie –een van de grootste sectoren in de Europese Unie- te verbeteren. Innovatief aan het project is dat in plaats van kleine verbeteringen op bedrijfs- of procesniveau, de resource efficiëntie van gehele waardeketens wordt aangepakt. In het project wordt vanuit holistisch perspectief naar resource efficiency gekeken, met oog voor energie, grondstoffen en andere resources, in een geïntegreerde optimalisatieaanpak.

Het MEMAN-consortium bestaat uit vijftien partners uit zes verschillende landen, waaronder mkb, industriële partijen, eco-experts en experts op het gebied van innovatieve businessmodellen. Er wordt samengewerkt aan het optimaliseren van resource efficiency in drie waardeketens in de maakindustrie: gieten, verspanen en oppervlaktebehandeling. Nieuwe businessmodellen worden getoetst, waarbij de samenwerking tussen verschillende bedrijven in de waardeketen wordt verbeterd. Tegelijk zijn dit tools ter ondersteuning van snelle en praktische besluitvorming.

 

De nieuwe modellen voor organisatorische en technologische innovatie worden ontwikkeld en toegepast in drie clusters; Gieten (geleid door Mondragon Corporation – Entrepreneurial Innovation Cluster, Baskenland Spanje); Verspannen (geleid door Mecanic Valley – Entrepreneurial Associaton, Rhone-Alpengebied – Frankrijk); en oppervlaktebewerking (geleid door EIFFO – Industrial Innovation Cluster, Duitsland – Oostenrijk).

 

Naar verwachting veranderen dankzij het MEMAN project de consumptiepatronen van de gehele metaalbewerkingsketen. Dit leidt tot verminderd energieverbruik, lagere CO2 uitstoot en de life-cycle kosten van bestaande en toekomstige producten. Omdat de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te beperken toeneemt en de oplopende kosten van energie en grondstoffen is dit project van groot strategisch belang voor de Europese economie.

 

Projectcoördinator Joseba Pérez Bilbatua van Mondragon wees er tijdens de MEMAN kick-off op dat door de nieuwe businessmodellen en organisatorische en technische innovaties binnen de drie waardeketens te implementeren, l de metaalindustrie in Europa wordt voorzien van tools ter ondersteuning van alles vanaf R&D tot en met productie, decision support en data-analyse, energie- en materiaalstromenbeheer en visualisatie van de supply chain.

 

Dit drieënhalf jaar durende initiatief is het enige toegekende project onder het 'Factories of the Future' programma 'Global energy and other resources efficiency in manufacturing enterprises (FoF-03-2014)', en wordt ondersteund door het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie.

 

Achtergrondinformatie
MEMAN staat voor “Integraal Materiaal,- en Energiestromen MANagement” in de metaaltechnieksector. 15 partners uit 6 landen zijn aangesloten en ontvangen bijna 6 miljoen euro in financiering uit de onder de Europese Unie Horizon 2020 grant agreement 636926. Het wordt gecoördineerd door Mondragon Corporation (Spanje), en loopt tot juni 2018.