banner_small_high.jpg
Adres

Van der Meer & van Tilburg

Hardwareweg 30

3821 BM Amersfoort

+31 (0)33 303 07 23

E info@innovation.nl

KvK 06056595

 
Partners in:
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Home > Nieuws > Roadmap Physical Vapor Deposition
Roadmap Physical Vapor Deposition

Flexicoat project gaat PVD techniek toegankelijk maken voor MKB.

Het Flexicoat project, een Europees samenwerkingsverband tussen bedrijven, research instellingen en brancheverenigingen, heeft als doelstelling om de PVD coating techniek toegankelijk te maken voor het MKB.

PVD (Physical Vapour Deposition) is een techniek die wordt gebruikt om fysisch dunne laagjes van bepaalde materialen op oppervlaktes aan te brengen door dampafzetting. Bij een normale druk, is het proces te vergelijken met het ontstaan van rijp in de winter: materiaal groeit aan op een ondergrond door middel van opdampen. In de praktijk bestaan er meerdere varianten van het proces, die vaak ook in meerdere stappen worden uitgevoerd. De techniek wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het maken van CD’s en DVD’s.

De PVD techniek kent enkele beperkingen. Ten eerste werkt de techniek niet voor alle materialen. Alleen bepaalde soorten staal van hogere kwaliteit zoals high speed staaltypen (HSS) kunnen met een enkele PVD coating voldoende beschermd worden. Voor materialen met een lager potentiaal is een ingewikkeldere coating systeem nodig om corrosie te voorkomen. Ten tweede kan de techniek momenteel niet worden toegepast op plastic onderdelen doordat deze wordt uitgevoerd bij zeer hoge temperaturen.

Om de techniek meer toegankelijk te maken voor toepassingen voor het MKB, is het nodig de kosten te reduceren, alsook een machine te produceren die sneller en flexibeler opereert (vanwaar de naam van het project). Doel van het project is dan ook het ontwikkelen van een prototype voor een kleine coating machine die aan deze en andere criteria voldoet. Vooruitlopend op het project werd studie gedaan naar de kosten van een dergelijke toepassing en deze voorlopige berekeningen laten zien dat de kosten per coating rond de 25 cent zouden kunnen liggen.

Van der Meer & van Tilburg ontwikkeld voor bedrijven een roadmap om de (toekomstige) marktmogelijkheden in kaart te brengen.