Van der Meer en van Tilburg werkt samen met andere Europese partners in Bio4Products om fossielmateriaal te vervangen met duurzame hulpbronnen in een breed scala aan eindproducten.

Door gebruik van duurzame hulpbronnen in verschillende toepassingen zal Bio4Products de basis leggen voor innovatieve en duurzame procesindustrie in Europa.

Bio4Products zal in een innovatieve tweetraps conversiemethode aantonen om stro, bark, bosresiduen en zonnebloemhuid in hernieuwbare chemicaliën te transformeren.
Bio4Products zal aantonen hoe deze vier bio-bronnen kunnen worden benut om duurzame natuurlijke alternatieven te ontwikkelen voor fossiele materialen zoals bitumen, fenolen en creosoot. Het project demonstreert de integratie van deze bio-alternatieven in vier eindproducten: dakmateriaal, fenolharsen, zandgietharsen en geïmpregneerd hout. Als deze hernieuwbare materialen goed kunnen worden gebruikt hebben ze de mogelijkheid om fossiele bronnen die momenteel in de procesindustrie worden gebruikt, direct te vervangen.

Van der Meer & van Tilburg is samen met Greenovate! Europe bezig om een gedetailleerd economisch marktonderzoek uit te voeren om een sterke business case voor de vier eindproducten in de algemene waardeketen te ontwikkelen. In het hele project zal Bio4Products kijken naar potentiële eindgebruikers en consumenten via een reeks workshops, webinars en een gerichte communicatiecampagne.

De sleutel tot de verkoopbaarheid van de eindproducten is het verbeterde milieueffect van de nieuwe waardeketens. Om dit te onderbouwen, zal een Life Cycle Analysis (LCA) uitgevoerd worden om de impact van de bio-based producten op hun fossiele alternatieven te vergelijken. Rekening houdend met de duurzaamheid, transport, conversieroutes en productgebruik van biomassa.

Bio4Products brengt een unieke mix van organisaties en expertise samen. Industriële partners uit Nederland, België en Duitsland zullen de levensvatbaarheid van de nieuwe waardeketens aantonen in hun bestaande productlijnen.

Meer informatie