Adoptie & diffusie: energiebesparende lichtarmaturen
In opdracht van SenterNovem voerde Van der Meer & van Tilburg een vooronderzoek uit naar de actuele stand van zaken met betrekking tot de toepassing van energiezuinige verlichtingssystemen in industriële bedrijfshallen en magazijnen. Het onderzoek is gebaseerd op inzichten in de factoren en mechanismen die ten grondslag liggen aan het proces van diffusie en adoptie van (kennis over) innovaties. Het vooronderzoek resulteert in strategieën en daarbij in te zetten instrumenten die later gehanteerd zijn om energiezuinige verlichtingssystemen onder de aandacht te brengen en de invoering te stimuleren. Vervolgens is met de opdrachtgever een plan van aanpak gemaakt om de beoogde energiebesparing te realiseren door meer energiezuinige verlichting toe te passen in industriële bedrijfshallen en magazijnen.
Van der Meer & van Tilburg voerde ook dergelijke projecten uit op het gebied van:
- Stoomdrogen
- Lost foam technologie
Brainstormsessie bij Linde Gas (voorheen Hoekloos)
De afdeling Marktontwikkeling bij Linde Gas, genereert in opdracht van de directie een visie op waterstof op de langere termijn. Van der Meer & van Tilburg ondersteunde de opdracht met het uitvoeren van een brainstormsessie. Deze brainstormsessie resulteerde in een visie op de waterstofeconomie in het algemeen, en de plaats die Hoekloos daarin heeft in het bijzonder.
Naast brainstormen worden ook andere creativiteits- en selectietechnieken toegepast
Brainstorming is door Van der Meer & van Tilburg onder andere toegepast in:
- Ideegeneratie voor de ICT sector in de Zaanstreek
- Oplossingen voor rekeningrijden (Rijkswaterstaat)
- Congestieproblematiek op snelwegen rondom Utrecht
- Ontwikkelen van ideeën voor een producent van gevelconstructies
Branchedoorlichting bij Jachtbouwsector in Noord-Nederland
De provincie Fryslân gaf innovatiebureau Van der Meer & Van Tilburg opdracht de regionale bedrijfstak die zich bezig houdt met jachtbouw tegen het licht te houden. Het onderzoek resulteerde in een breed palet aan activiteiten om het gebruik van nieuwe technologieën en materialen in deze sector te stimuleren. Verder heeft de doorlichting de groeimogelijkheden voor bedrijven in kaart gebracht. Drijfveer voor deze activiteiten die door de provincie zijn geïnitieerd, was om de jachtbouwsector concurrerend te houden ten opzichte van werven in lagere lonen landen, bijvoorbeeld Oost-Europa. In het kader van deze doorlichting zijn ruim 50 bedrijven bezocht.
Van der Meer & van Tilburg heeft in verschillende regio’s ook branchedoorlichtingen uitgevoerd voor de Medische Technologie
Business plan voor Lasercentrum Friesland
Lasercentrum Friesland biedt met een 4 kW Nd: YAG-laser een alternatieve verbindingstechniek voor bestaande producten. Van der Meer & van Tilburg ontwikkelde voor de exploitatie van deze techniek een businessplan. Momenteel is deze activiteit ondergebracht bij de Technische Universiteit Twente.
Van der Meer & van Tilburg heeft ook business plannen ontwikkeld voor:
- Centrum voor Productietechnologie & Automatisering, onderdeel van de Hogeschool Utrecht
- De exploitatie van een scheidingsinstallatie voor kunststofafval
In de regio’s Utrecht, Twente en Friesland was Van der Meer & van Tilburg betrokken bij de beoordeling van bedrijfsplannen van startende ondernemingen. In samenwerking met de Universiteit Twente werd de TOP-regeling (Tijdelijke Ondernemers Plaatsen) uitgevoerd.
Certificering
Training internel audit by Timberland
Met een ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem heeft het management de instrumenten in handen om het bedrijf optimaal te leiden.
Van der Meer & van Tilburg heeft bij het Europeeese Distributie Centrum van Timberland in Enschede, een interne audit training voor 9 deelnemers verzorgd. De training is gericht op het aanleren van de vaardigheden door het interne auditteam.
Tijdens de training kwamen alle aspecten van het interne auditten aan de orde zoals:
- Achtergrond kwaliteitszorg
- Doel en inhoud van de interne audit
- Eisen aan de interne audit (normen en normstellingen)
- Auditplanning, uitvoering en rapportage
- Follow up / verbeterprocessen
De deelnemers brachten het geleerde in de praktijk aan de hand van bedrijfsgerichte opdrachten.
Als afsluiting van deze training bij Timberland behaalden de deelnemers het certificaat.
Certificering van European Welding Engineers
Om de veiligheid van lasconstructies te garanderen bestaan er talloze kwaliteitsstandaarden en regels. Maar of het nu gaat om het ontwerp, de uitvoering, de gebruikte producten of de controle, het is de kennis en kunde van het verantwoordelijke personeel dat de doorslag geeft. Het is daarom uiterst zinvol om op internationaal niveau – in deze sector wordt veel over grenzen heen gewerkt – het eens te worden over welke competenties vereist zijn, en hoe die omschreven en getest kunnen worden.
Competentieprofielen
Voor de Vereniging voor Oppervlaktetechnieken van Materialen (VOM) ontwikkelde en realiseerde Van der Meer & van Tilburg een HBO scholingsproject voor de branche, het zgn. Competentie Programma Oppervlaktetechnologie. Door middel van bedrijfsdoorlichtingen zijn de werkvelden van ingenieurs die werkzaam zijn in de oppervlaktetechnologie in kaart gebracht. Vervolgens is voor een aantal functies de behoefte aan kennis en vaardigheden geïnventariseerd.
Het project heeft geresulteerd in een nieuwe duale HBO opleiding Oppervlaktetechnologie. Deze opleiding is speciaal bestemd voor medewerkers in deze bedrijfstak. Wanneer zij over voldoende werkervaring beschikken kunnen zij in drie jaar de opleiding afronden.
Ontwikkeling van competenties en introductie van EVC in ambachten
De kern van het ambacht is vakmanschap. Hierbij gaat het om een combinatie van hoofd, hart en handen (werk). De beschikbaarheid van gekwalificeerde mensen is een basisvoorwaarde om de ambachtelijke productie en dienstverlening voort te zetten en de kwaliteit daarvan te waarborgen.
Van der Meer & van Tilburg heeft mee gewerkt aan de ontwikkeling en uitvoering van een project van het Hoofd Bedrijfschap Ambachten (HBA) om werkenden in 6 ambachtelijke sectoren naar een hoger kwalificatieniveau te brengen. Bij de uitvoering van het project was Van der Meer & van Tilburg verantwoordelijk voor de realisatie van duale trajecten en EVC-trajecten in dit project.
Bij duale trajecten vindt het leren vooral plaats op de werkplek. Deze trajecten zijn afgestemd op de behoeften van het individu en de vereisten vanuit de functie. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. In een EVC-traject wordt bekeken over welke competenties een kandidaat beschikt en welke consequenties dat heeft voor het te volgen opleidingsprogramma. Uitgangspunt daarbij waren beroepscompetentieprofielen die door Van der Meer & van Tilburg in samenspraak met de branches al in een eerder stadium ontwikkeld waren.
Creative Problem Solving voor technici in Slovakije
Creative Problem Solving omvat beproefde technieken die je in staat stellen om snel en adequaat oplossingen te bedenken voor concrete situaties. In zes stappen wisselen divergerende en convergerende technieken elkaar voortdurend af. Deze werkwijze stelt je in staat om logische denkpistes via een creatieve aanpak tot het gewenste resultaat om te buigen.
Van der Meer & van Tilburg ontwikkelde in opdracht van Prva Zvaracska a.s. (First Welding Company) te Bratislava (SLO) een training voor werktuigbouwkundig technici om hen kennis te laten maken met het creatieve denkproces volgens de CPS methodiek. Naast achtergrond informatie en theorie krijgt de deelnemer ruimschoots de gelegenheid om te oefenen met eigen cases. Training van adviseurs van Van der Meer & van Tilburg heeft enkele tientallen Syntens adviseurs getraind in het toepassen van creatieve technieken in hun dienstverlening. Het zelfde geldt voor enkele groepen professionals uit grote bedrijven
Faciliteren van meedenksessies ten behoeve van de IJzeren Rijn
De IJzeren Rijn is de naam voor de spoorlijn tussen Antwerpen (België) en Mönchengladbach (Duitsland). Een belangrijk deel van de spoorlijn was buiten gebruik. Op verzoek van België wordt de IJzeren Rijn gereactiveerd. In opdracht van ProRail zijn omwonenden en belangengroepen uit de omgeving van mogelijke nieuwe tracédelen voor de IJzeren Rijn uitgenodigd deel te nemen aan zogenaamde meedenksessies.
Deze meedenksessies zijn gehouden in het kader van de studie ten behoeve van de Trajectnota/MER (Milieu Effect Rapport) IJzeren Rijn die door NS Railinfrabeheer zijn uitgevoerd. Tijdens de meedenksessies hebben omwonenden en andere belanghebbenden onder onafhankelijke leiding van Van der Meer & van Tilburg meegedacht over knelpunten en mogelijke oplossingen bij de nieuwe tracédelen.
Van der Meer & van Tilburg faciliteerde ook sessies ten behoeve van bedrijven:
- Bijvoorbeeld ten behoeve van project start ups of toekomstverkenningen
- Opleidingsinstituten: bijvoorbeeld als start voor bedrijfsopleidingen of het vaststellen van cursusprogramma’s
- Onderzoeksinstituten: bijvoorbeeld voor het ontwikkelen en clusteren van research opdrachten
- Brancheverenigingen: bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van activiteiten voor de leden en andere stakeholders
- Ontwikkeling nieuwe pier op luchthaven
- Schiphol: interactieve planvorming ten aan zien van strategieontwikkeling voor een afdeling van een overheidsdienst
- Ontwikkeling plannen voor verbetering van de efficiency van een bedrijf met inschakeling van een groot aantal medewerkers
- Opzetten van plannen voor de interne logistiek voor een grote bierbrouwerij
- Sessies om scholingsplannen te ontwikkelen voor een overheidsdienst
Haalbaarheidsstudie voor Kunststofrecycling
Ten behoeve van het mechanisch recyclen van kunststof uit huisvuil is een haalbaarheid- studie uitgevoerd. Mengsels van kunststoffen werden geshredderd, gewassen en op basis van verschillen in soortelijk gewicht gescheiden. Resultaat is een goed verwerkbare schone kunststof die 99,8% zuiver is. Een analyse van de prijsontwikkelingen van regranulaat is opgeleverd alsmede een verkenning van hoogwaardige toepassingsmogelijkheden in de markt.
Van der Meer & van Tilburg voert ook haalbaarheidsonderzoeken voor industrieel snijden (autogeen, plasma, lasersnijden), fotonica en scheiden van kunststofmengsels met behulp van het principe van de omgekeerde Jig,
Incubators
Tijdelijke Ondernemers Plaatsen: bedrijven als incubator
In opdracht van de Universiteit Twente onderzocht Van der Meer & van Tilburg de mogelijkheden om het regionale bedrijfsleven te betrekken bij de TOP-regeling (Tijdelijke Ondernemers Plaatsen).
Startende ondernemers werden bij een bestaand bedrijf geplaatst. In plaats van de universiteit, fungeert het bedrijf dan als incubator. Potentiële ondernemers met een levensvatbaar en doordacht plan zijn uitgenodigd voor een selectiegesprek. Kansrijke ondernemers werden in de startfase van het ondernemen door de universiteit geholpen.
Ondersteuning van Business Incubator Centre Bitola (Macedonië)
Van der Meer & van Tilburg was betrokken bij de ontwikkeling van een start-up centrum voor nieuwe bedrijven in Macedonië (voormalige Joegoslavische Republiek). Samen met de Universiteit Bitola werden de ontwikkeling van curricula, train-de-trainer projecten, trainingen en bedrijfsdoorlichtingen ondersteund.
Innovatie individueel voor het Midden Kleinbedrijf
Van der Meer & van Tilburg ondersteunde tientallen bedrijven bij het realiseren van innovatie. Diverse methodieken ten behoeve van het uitvoeren van innovatieprojecten bij bedrijven zijn ontwikkeld. Bij bedrijven uit vrijwel alle sectoren van de industrie en de zakelijke dienstverlening zijn innovatieprojecten begeleid.
Dit betreft onder andere:
- De metaalsector
- Ingenieursbureaus
- Logistieke dienstverlening
- Bouw en installatietechniek
- Electronica
- Verpakkingen
- Verpakkingsmaterialen
- Kartonnage
- Food
- Bouwproducten (onder andere zand, grind, cement, betonmortel)
Innovatie collectief: Innnovatie Prestatie Contracten (IPC)
De IPC-regeling is bedoeld voor meerjarige innovatietrajecten van mkb-bedrijven. Deze bedrijven kunnen zelf aangeven op welk gebied de innovatie gaat plaatsvinden.
Centrale criteria voor toekenning van IPC-subsidie zijn samenwerking en kennisoverdracht. Een IPC-traject wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van 15 tot 35 bedrijven. Dit zijn bedrijven met een inhoudelijke samenhang, zoals een keten, regio, thema of branche. De projecten worden begeleid en gecoördineerd door een penvoerder. Alle deelnemers zijn mkb-bedrijven.
Ontwikkeling en begeleiding van IPC’s m.b.t. Vezel Aluminium Laminaten
De opdracht omvat het in samenwerking met het Aluminium Centrum eerst een zgn. pré-IPC uit te voeren gericht op het ontwikkelen van Innovatie Prestatie Contracten met 16 MKB bedrijven op het gebied van vezel aluminium laminaten (VAL). Vervolgens zijn deze bedrijven begeleidt bij de uitvoering van de innovatieplannen en de afhandeling van de subsidie.
Vergelijkbare projecten
- Bouwprojecten waarbij wordt samengewerkt met de Taskforce Innovatie Regio Utrecht en Hogeschool Utrecht.
- In de provincie Flevoland wordt een IPC uitgevoerd met het Technocentrum Flevoland. In totaal zijn er circa 100 MKB bedrijven bij betrokken.
- Ook in de zorgsector zijn een aantal IPC’s in voorbereiding.
De innovatieve organisatie: Zilverstad Schoonhoven
Zilverstad produceert en importeert zilveren en verzilverde geschenken en gebruiksartikelen, zowel voor de zakelijke markt als de detailhandel. Als specialist op het terrein van relatiegeschenken realiseert het bedrijf zich het belang van een goede relatie met de klant. Zilverstad zoekt continu naar nieuwe methoden om optimaal in te kunnen spelen op de wensen van de klanten. Voor de toekomst streeft Zilverstad ernaar haar positie van marktleider in de Benelux uit te bouwen, en haar positie daarbuiten te verbreden.
Van der Meer & Van Tilburg beschikt over een snelle doorlichtingmethode, de Innovatie Quick Scan (IQS) om het innovatiepotentieel van bedrijven zoals Zilverstad te bepalen. Ook beschikt het bureau over tools waarmee de behoefte aan ondersteuning op projectniveau vastgesteld kan worden. Deze instrumenten worden regelmatig in bedrijven toegepast om snel en efficiënt via een maatgeleide aanpak tot innovatie te komen. Onder andere bij Zilverstad BV vond een doorlichting van het innovatievermogen plaats. Het innovatieklimaat en de innovatie mechanismen worden gemeten en gematcht met de innovatiebehoefte van de onderneming. Vervolgens wordt een actieplan ontwikkeld om het innovatievermogen van het bedrijf te versterken.
Van der Meer & van Tilburg maakt hierbij gebruik van een door haar ontwikkeld instrument: de Innovatie Scan.
Kennispositiestudie Life Cycle Engineering
Brancheorganisaties brengen met een kennispositiestudie de mogelijkheden in kaart die technologie of technologische kennis kan bieden in producten, processen of diensten van ondernemers binnen de branche ter versterking van de concurrentiepositie van deze ondernemers. Een kennispositiestudie resulteert in aanbevelingen over de wijze waarop in de behoefte aan kennis van ondernemers binnen een branche kan worden voorzien. Over het algemeen worden deze studies opgevolgd door activiteiten die gericht zijn op de overdracht van kennis.
Een kennispositiestudie bestaat uit:
- Een beschrijving van de ontwikkelingen op de markten waarop ondernemers zich richten of willen richten
- Een beschrijving van de binnen en buiten de branche aanwezige technologie of technologische kennis die aansluit bij deze ontwikkelingen
- Een beschrijving van de behoefte aan technologie of technologische kennis van de ondernemers binnen de branche
- Een beschrijving van de verschillende mogelijkheden om aan de behoefte te voldoen en de positie op de markt(en) te versterken
- Activiteitenplan om de mogelijkheden bij ondernemers binnen de branche te kunnen realiseren
Van der Meer & van Tilburg voerde o.a. een kennispositiestudie uit op het gebied van Life Cycle Engineering. Life Cycle Engineering is te omschrijven als het ontwerpen van objecten op zodanige wijze dat onderhoudbaarheid en duurzaamheid verbeterd worden en meer inzicht verkregen wordt in de exploitatiekosten tijdens de gehele levensduur van een object.
Van der Meer & van Tilburg voerde ook kennispositiestudies uit voor:
- Verbindingstechnologie (in opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek)
- Thermisch Spuiten (in opdracht van de Vereniging voor Thermische Spuittechnieken)
- Vezel-Metaal Laminaten (in opdracht van het Aluminium Centrum)
- Schoorsteenvegen (in opdracht van de Algemene Schoorsteenvegers Patroonsbond ASPB en het Hoofdbedrijfsschap Ambachten (HBA))
- Risicomanagement in de Bouw (in opdracht van Bouwend Nederland).
Kennisbehoefte onderzoek met betrekking tot verbindingstechnologie
Het uitvoeren van doorlichtingen bij tientallen bedrijven in de metaalsector om de ondersteuningsbehoefte op het gebied van de verbindingstechnologie te bepalen. Op basis van de verkregen informatie uit de doorlichtingen is een aanbod aan dienstverlening gerealiseerd, waarmee men tegemoet komt aan de behoefte van de bedrijven uit deze sector. Belangrijk onderdeel was de ontwikkeling van een website waarmee veel waardevolle informatie wordt ontsloten. Het project is uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Instituut voor Lastechniek in samenwerking met de Hogeschool Utrecht.
Ook voor individuele bedrijven is de (toekomstige) kennisbehoefte onderzocht en werden plannen ontwikkeld om de kennis in huis te halen.
Competence Scan
Uit onderzoek van Bouwend Nederland blijkt dat veel bouwondernemers behoefte hebben aan ondersteuning bij professionalisering van de bedrijfsvoering, vooral op het gebied van Human Resource Management. Om aan deze behoefte tegemoet te komen ontwikkelde Van der Meer & van Tilburg, in opdracht van Technocentrum Utrecht een doorlichtingsinstrument: de Competence Scan.
De Competence Scan bestaat uit twee nauwkeurig op elkaar afgestemde onderdelen:
- Een kwalitatieve, organisatiebrede scan:
Met behulp van de Competence Scan wordt in kaart gebracht in hoeverre medewerkers bedrijfsdoelstellingen vertalen naar de wijze waarop ze vorm geven aan de eigen prestaties. Er worden concrete aanbevelingen gedaan ten aanzien van scholing, persoonlijke ontwikkeling en organisatie. De bevindingen worden vastgelegd in een rapportage. - Coaching:Vervolgens wordt de mogelijkheid geboden om gebruik te maken van een bedrijfscoach die assisteert bij het implementeren van de aandachtspunten uit het rapport.
Het project richtte zich destijds alleen op bouwbedrijven, maar is zich al snel gaan verbreden naar “jonge” techniek georiënteerde bedrijven, en ondernemingen in de “zakelijke dienstverlening”
Kenniscommercialisatie van Vezel Metaal Laminaat
Vezel Metaal Laminaat (VML) is een nieuw materiaal dat door de TU Delft, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart laboratorium en Stork Fokker AESP is ontwikkeld. Inmiddels wordt het VML type Glare® uitgebreid toegepast in de Airbus A380. VML bestaat uit dunne lagen aluminium en glasvezellagen. De vezels zijn ingebed in een lijmsysteem. Door de gelaagde structuur van het materiaal is het mogelijk om het plaatmateriaal op maat te maken voor specifieke toepassingen. Voordelen van VML ten opzichte van conventionele materialen zijn onder andere: laag soortelijk gewicht, hoge treksterkte en stijfheid, vermoeiingsbestendigheid en impactbestendigheid.
VML biedt ook buiten de luchtvaartindustrie kansen. Uit onderzoek door Van der Meer & Van Tilburg bleek dat in de transportmiddelen sector kansen lagen om dit materiaal toe te passen. Het gebruik van VML in de carrosseriebouw resulteert in een aanzienlijke verlaging van het gewicht ten opzichte van de huidige toegepaste materialen. Het laadvermogen van de trucks neemt daardoor toe en het energieverbruik per transporteenheid af. Dit levert voordelen op in termen van energiekosten en milieuvriendelijkheid. Bovendien heeft men in deze sector minder te maken met allerlei instituten die nieuwe materialen van te voren moeten keuren.
Ginaf Service uit Ederveen toonde zich enthousiast om een innovatietraject met betrekking tot VML uit te voeren. Het innovatietraject moest meer duidelijkheid geven over de wijze waarop VML in de carrosserie van de Ginaf trucks toegepast kan worden. Hiertoe moesten verschillende proeven ondernomen worden, waarbij het vergeleken werd met de oude beplating. Extern advies werd ingewonnen om keuzes te onderbouwen ten aanzien van ontwerp, materiaalselectie en verbindingstechniek met betrekking tot de opbouw van een Ginaf truck.
De constructie werd tijdens deelname van de truck aan de Dakar Rally van januari 2007 aan de ultieme test onderworpen. Doordat de constructie daar aan extreme condities werd blootgesteld vormde deze race een optimale testomgeving. De resultaten waren verbluffend: VML bleek de oorspronkelijke beplating op alle fronten te verslaan. Voornamelijk het beperkte gewicht, de grote stijfheid en sterkte, impact bestendigheid en de ongevoeligheid voor scheurvorming bleken belangrijke voordelen.
Resultaten uit de Dakar Rally tonen aan dat VML op het punt staat om zijn weg te vinden naar de ‘gewone’ industrie. Het innovatieproject bij Ginaf heeft hieraan bijgedragen. De extreme test in de Dakar Rally heeft veel informatie opgeleverd omtrent engineering, gebruik en onderhoud van het materiaal. Ook is er samen met het Aluminium Centrum te Houten lesmateriaal ontwikkeld over VML. Dit lesmateriaal kan ingezet worden in workshops ten behoeve van engineers, constructeurs, werkvoorbereiders en productiekader. Het is slechts een kwestie van tijd voordat nieuwe toepassingen gevonden zullen worden.
Van der Meer & van Tilburg was betrokken bij het gehele traject vanaf de inventarisatie van mogelijkheden voor nieuwe toepassingen van Glare® en daaraan afgeleide materialen tot aan de implementatie bij Ginaf.
Kennistransfer op het gebied van polymeren
Om resultaten uit een door de overheid mede gefinancierd Innovatief Onderzoek Programma (IOP) toegankelijk te maken voor een grote groep midden- en kleinbedrijven heeft Van der Meer & van Tilburg op maat een kennistransfer project ontwikkeld en uitgevoerd. Door de bedrijfsgerichte aanpak is gebleken dat deze aanpak grote invloed heeft op MKB-bedrijven.
Het traject bestaat uit de volgende stappen:
- Regionale voorlichtingsbijeenkomsten over specifieke onderwerpen
- Kennisbehoefte-scans bij bedrijven
- Themaworkshops op basis van gezamenlijke kennisbehoeften
- Verankering in opleidingen, trainingen en kenniscentra
Bedrijven moeten tijdens het hele traject en daarna (ook na een IOP) kunnen terugvallen op een organisatie. Uit de themaworkshops zijn commerciële cursussen voortgekomen waardoor bedrijven op de exploitant van deze cursussen konden terugvallen.
Op basis van deze aanpak zijn ook kennistransferprojecten uitgevoerd voor andere Innovatieve Onderzoekprogramma’s.
Kwaliteit en milieucertificatie
Met betrekking tot kwaliteit en milieu certificatie heeft Van der Meer & van Tilburg ruim 150 bedrijven uit diverse sectoren ondersteund. Niet alleen bij de invoering van ISO 9000, GMP (Good Manufacturing Practices) en dergelijke, maar bedrijven kunnen ook rekenen op periodieke ondersteuning bij het verbeteren van kwaliteit (Lean en mean, efficiency, totale kwaliteit)
Ook in collectief verband is Van der Meer & van Tilburg betrokken bij beleidsontwikkeling en kwaliteit- en milieucertificatie van ondernemingen. Voorbeeld hiervan is de European Transport regio Twente (ETT): de belangenbehartiger van expediteurs, transporteurs en verladers.
Marktonderzoek: Klant Prestatie Analyse (KPA)
Voor verschillende bedrijven is een Klant Prestatie Analyse (KPA) uitgevoerd. Hierbij wordt het klantenbestand, de marktontwikkelingen en de commerciële slagkracht van een bedrijf onderzocht. De uitkomsten vormden in de meeste gevallen input voor het proces van waardebepaling van het desbetreffende bedrijf in overname situaties.
In het kader van het realiseren van innovatieprojecten bij bedrijven is voor tal van nieuwe producten de markt onderzocht. De uitkomsten vormen input voor de beslissing van bedrijven om al dan niet (verder) te investeren in de ontwikkeling van de desbetreffende producten.
Marktonderzoek naar industriële toepassingen van stoomdrogen
Bij stoomdrogen wordt oververhitte stoom in direct contact gebracht met het te drogen product. De oververhitte stoom dient zowel voor de warmtetoevoer als voor het opnemen van het verdampte water. Door ervoor te zorgen dat de stoom tijdens het proces oververhit blijft, wordt condensatie vermeden. Het proces is in principe ook uit te voeren met oververhitte damp van bijvoorbeeld een oplosmiddel, indien oplosmiddel verdampt moet worden.
Van der Meer & van Tilburg voerde een marktonderzoek uit naar industriële toepassingen van deze technologie.
Ontwikkeling van een duale HBO opleiding voor de plaatverwerkende industrie
Van der Meer & van Tilburg ontwikkelde voor de Federatie Dunne Plaat het Opscholingstraject Dunne Plaat Duaal. Dit project voorziet in een innovatief en attractief opleidingstraject ten behoeve van medewerkers in de plaatverwerkende industrie. De opleiding is geschikt voor medewerkers van metaalbedrijven die tot bachelor opgeleid willen worden. Na succesvolle afronding krijgt de deelnemer een officieel erkend HBO diploma.
Van der Meer & van Tilburg was eveneens verantwoordelijk voor de coördinatie van het project dat gezamenlijk met deskundigen van hogescholen, TNO Industrie en de Technische Universiteit Eindhoven werd uitgevoerd en voerde een onderzoek uit naar de gewenste competentieprofielen.
Van der Meer & van Tilburg ontwikkelde en ondersteunde ook nieuwe opleidingen en cursussen voor:
- Innovatieconsulenten
- Ambachten
- Medewerkers werkzaam in de oppervlaktetechniek
- Onderhoud & management
- Projectmanagement
- Quality engineering
- Creativiteit en innovatie
Open innovatie
In de moderne opvatting wordt innovatie gezien als een open systeem met een vrije in en uitstroom van ideeën en business in iedere fase van het proces. Van der Meer & van Tilburg adviseert individuele bedrijven op het gebied van Open Innovatie, bijvoorbeeld een middelgroot bouwbedrijf in Twente. Daar wordt in clusterverband geïnnoveerd rond Resultaatgericht Vastgoedbeheer.
Ook participeert het bedrijf in hoog innovatieve ondernemers zoals een fundering specialist. Er wordt zelfs niet meer teruggedeinsd voor deelnames in branchevreemde hightech bedrijven waaronder een bedrijf met een interessante octrooipositie in sluitingssystemen en verpakkingskisten.
Van der Meer & van Tilburg opereert ook in gezamenlijk Open Innovatie projecten voor enkele tientallen bedrijven. Zo wordt in samenwerking met Saxion gezocht naar Good Practices voor crowd sourcing in het MKB.
Managementgame Open Innovatie
Van der Meer & van Tilburg ontwikkelde de managementgame dat deelnemers in staat stelt op een praktische wijze kennis te maken met het management van innovatie en de werkwijze van “open innovatie”. Binnen de managementgame staat ‘learning by doing’ voorop. Dit doen deelnemers door in onze managementgame actief om te gaan met zowel theorieën als praktijk situaties.
Standaard managementgame
Onze managementgame is direct inzetbaar en kan worden ingevuld door een algemeen, branche- of themaspecifiek karakter. Wanneer de standaard-aanpak toereikend is, zullen wij die zeker inzetten.
Additioneel maatwerk
Onze managementgame biedt de mogelijkheid voor additioneel maatwerk. Dit kan plaatsvinden door het ontwikkelen en toevoegen van klantspecifieke casussen, opdrachten en spelgebeurtenissen.
Open innovatie
Het standaard management game laat de deelnemers kennismaken met het traditionele innovatie proces binnen een bedrijf. Na enkele spelrondes worden de aspecten van het Open Innovatie model geïntroduceerd in de game. Hierdoor ervaren de deelnemers wat de verschillen zijn tussen de open innovatie benadering en de traditionele werkwijze. Dit leidt tot een uitstekende kennismaking met open innovatie en wat dat voor de concrete situatie van een onderneming betekent.
Wij beschouwen ons innovatiemanagement game als een kapstok. Een samenhangende en uitgebalanceerde maatoplossing op basis van de managementgame is wat wij uiteindelijk nastreven.
Onze managementgames zijn ook zeer geschikt om in te zetten in het onderwijs. Enerzijds omdat studenten binnen een kort tijdsbestek ervaren wat de gevolgen zijn van de gemaakte beslissingen. Dit heeft als voordeel dat studenten hun competenties versneld ontwikkelen. Anderzijds is er een directe koppeling mogelijk met andere collegevakken. Zo is onze innovatiemanagementgame gebaseerd op uiteenlopende theorieën en bieden praktijk situaties diverse aanknopingspunten.
Management van R&D in het kader van een Europees Research project
Het programma CRAFT (Research for SME’s) ondersteunt kleine groepen van innovatiegerichte MKB’s om gemeenschappelijke technologische problemen op te lossen. De projecten hebben een relatief korte looptijd en moeten gericht zijn op de innovatiebehoefte van de MKB’s, waarbij de exploitatiemogelijkheden voor de MKB’s duidelijk aangetoond moeten worden. Het onderzoek moet uitbesteed worden aan meerdere onderzoeksinstellingen, bedrijven of universiteiten uit verschillende Europese landen.
Van der Meer & van Tilburg voert het management van het project JODIS (Joining Dissimilar materials) uit. JODIS heeft succesvol onderzoek gedaan naar het lassen van staal aan aluminium met behulp van lasertechnologie.
Op het gebied van regionale ontwikkeling voerde Van der Meer & van Tilburg ook projecten uit in samenwerking met:
- Samenwerkingsverband Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe)
- Provincie Flevoland: Ontwikkeling van het KennistransferCentrum Bouw & Industrie
- Regio Eindhoven: Uitvoering van een innovatieproject voor het regionale bedrijfsleven
- NV REDE: Het uitvoeren van de Stimulus Advies Regeling.
- Leader project Leanova: Het stimuleren van innovatie en het opzetten van concrete innovatieprojecten bij bedrijven in Noord Friesland en Groningen
Internationale benchmarkstudie naar spin-offs uit kennisinstellingen
In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken werd door Top Spin International (TSI) een internationale benchmarkstudie naar spin-offs uit kennisinstellingen uitgevoerd. De doelstelling van het onderzoek was het in kaart brengen van de wijze waarop de publieke Nederlandse kennisinstellingen, universiteiten en onderzoeksinstellingen, omgaan met het commercialiseren van kennis d.m.v. spin-offs. Het onderzoek is uitgevoerd bij 14 universiteiten en 15 researchinstellingen in Nederland. Via een benchmark met de spin-off praktijk van 7 buitenlandse universiteiten en het nationale spin-off beleid in het buitenland wordt de Nederlandse situatie in internationaal perspectief geplaatst. De landen waar het buitenlandse onderzoek heeft plaatsgevonden zijn: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. Naast de 101 medewerkers van de kennisinstellingen zijn ook buitenstaanders in het onderzoek betrokken om een zo objectief mogelijk beeld te verkrijgen. Dit betreft 26 spin-off ondernemers en 27 vertegenwoordigers van regionale ontwikkelingsorganisaties. In totaal hebben er 153 respondenten meegewerkt aan het onderzoek.
Van der Meer & van Tilburg heeft in deze studie onderzocht op welke wijze verschillende Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstellingen omgaan met spin-offs en daaruit enkele best practices gedestilleerd en beschreven.
Van der Meer & van Tilburg werd ook betrokken bij de volgende spin-off activiteiten:
- Pilot project voor de ontwikkeling van een methodologie voor het herstructureren van grote bedrijven door middel van spin-off in Tsjechië
- Doorlichting van de potentie van de technologiegebieden van ECN op spin off mogelijkheden voor het bestaande bedrijfsleven en nieuw te starten ondernemingen
- Workshop New Product Development voor het mkb in Slovenië
Startersbegeleiding
In samenwerking met de drie HBO instellingen de Kamer van Koophandel en de Universiteit Twente heeft Van der Meer & van Tilburg in Leeuwarden TOP Friesland opgezet. TOP staat voor Tijdelijke Ondernemers Plaatsen. TOP Friesland is een ondersteuningsinfrastructuur voor het starten van nieuwe bedrijven. De ondersteuningsinfrastructuur bestond uit verschillende instrumenten.
Eén daarvan was de cursus Ondernemer Worden. Hierbij dienden de cursisten naast de training een business plan voor het eigen bedrijf te ontwikkelen. Dit businessplan werd gepresenteerd aan en becommentarieerd door een forum van deskundigen en ondernemers.
Ondernemers die daadwerkelijk van start gingen met hun eigen bedrijf konden een appèl doen op het startersfonds, een pré-seed fonds. Hiervan ontvingen ze een renteloze lening die vanaf het derde jaar na de start terugbetaald diende te worden. Met de terugbetalingen werd een revolving fund opgezet. Starters werden begeleid door een mentor. Starters die onderzoek en ontwikkelingsfaciliteiten nodig hadden konden gebruik maken van de apparatuur en kennis die bij de HBO instellingen beschikbaar was.
Strategie-ontwikkeling in het kader van RITTS in Noord Brabant
In de provincie Noord Brabant werd in het kader van RITTS (Regional Innovation and Technology Transfer Strategies and Infrastructure) grootschalig onderzoek gedaan naar de wijze waarop de regio zich voor kon bereiden op de overgang naar een kenniseconomie en een kennismaatschappij.
Van der Meer & van Tilburg voerde bedrijfsdoorlichtingen uit om de effectiviteit van het innovatiesysteem in Noord Brabant te meten.
Strategie-ontwikkeling bij De Boer (tegenwoordig de Boer Spanlift BV)
Van der Meer & van Tilburg assisteerde De Boer bij de ontwikkeling van een heldere bedrijfsstrategie. Als vervolg daarop werd regelmatig met het managementteam aan een update van het strategische plan gewerkt.
Strategie-ontwikkeling bij Spinder Stalinrichtingen
Spinder Stalinrichtingen is specialist op het terrein van stalinrichtingen voor de moderne veehouderij en heeft daarin, zowel nationaal als internationaal een toonaangevende positie bereikt. Spinder ontwikkelt zijn producten in eigen bedrijf. Hierbij wordt nauw samengewerkt met deskundigen op het gebied van rundveehouderij zoals o.a. diverse proefboerderijen en praktijkscholen.
Van der Meer & van Tilburg stond het bedrijf bij in het ontwikkelen van een technologiestrategie. Centrale vraag was welke technologieën moeten we over tien jaar in huis hebben om voorop te blijven lopen in de markt.
Technology Roadmapping voor Physical Vapor Deposition
PVD (Physical Vapour Deposition) is een techniek die wordt gebruikt om fysisch dunne laagjes van bepaalde materialen op oppervlaktes aan te brengen door dampafzetting. Bij een normale druk is het proces te vergelijken met het ontstaan van rijp in de winter: materiaal groeit aan op een ondergrond door middel van opdampen. In de praktijk bestaan er meerdere varianten van het proces, die vaak ook in meerdere stappen worden uitgevoerd. De techniek wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor het maken van CD’s en DVD’s.
In het kader van het zgn. Flexicoat project (6e kaderprogramma van de EU) werkt een Europees samenwerkingsverband bestaande uit bedrijven, research instellingen en brancheverenigingen, aan het verbeteren van de toegankelijkheid van deze technologie voor het Midden- en Kleinbedrijf. Als onderdeel van de disseminatie en valorisatie activiteiten in het project voerde Van der Meer & van Tilburg een roadmapping proces uit. Dit roadmapping proces heeft onder andere geleid tot een brochure “Guide to exploitation of PVD” waarin staat uitgelegd op welke wijze PVD geëxploiteerd kan worden door het MKB.
De ontwikkelde kennis is beschikbaar voor kennisoverdrachtsprojecten. Bedrijven die daar gebruik van willen maken kunnen contact opnemen met Arjan de Bruin (info@innovation.nl).